Städlista för hemmet – Rum för rum

För somliga är städning en andra natur, och du har inga problem med att hålla ditt hem rent och välordnat. Vi andra gör vi det bästa vi kan för att hålla ordning, men skulle verkligen gynnas av ett besök från en städfirma. Eftersom det förmodligen inte händer, är det näst bästa jag kan ge dig en checklista för städningen. Beväpnad med en städlista om när och hur ofta vissa saker ska utföras, kommer du att bli mindre stressad och du kan städa snabbt och enkelt.

Spara tid när du städar – MED en städlista

Låt oss börja med checklistan för den dagliga städningen. Målet är att inte överväldiga dig, men uppgifterna blir lättare att ta sig an om de görs regelbundet och i små doser – i stället för att du väntar på att det urartar.

Börja i köket – rensa diskbänken, diska eller fyll diskmaskinen, torka av spisen och sopa golvet. Besegra sedan röran av papper, hämta och sortera post, lägg läxböcker och dagstidningar på deras rätta plats, lägg skräppost och gamla papper i återvinningen. I badrummet hänger du upp handdukar, lägger smutsiga kläder i tvättkorgen och gör rent bänkarna (en låda för varje person är ett bra sätt att göra detta enkelt). Häng kläder så snart tvättmaskinen stannat, vik och lägg undan tvätten. Det lilla kommer att göra att du behöver stryka mindre senare! Lägg alla leksaker i lådor och bädda sängarna.

Att städa varje vecka

Här är de saker du behöver göra varje vecka. Damma alla hyllor, möbler och prydnader. Dammsug och våttorka huset. I badrummet rengör du duschen och/eller badkaret, toalett, handfat och kranar. Spraya och rengör speglar och saker som har en ytbehandling av metall i ditt hem. I köket torkar du av dörrar och luckor på skåp och maskiner, gör rent bänkskivan och apparater som står framme. Rengör insidan av mikrovågsugnen och skura rent spisens ovansida. Öppna kylskåpet och bli släng gamla matrester. Byt och tvätta lakan. Rengör TV- och datorskärmar.

Rengör varje månad

Varje månad bör du damma/tvätta smutsiga väggar, ta bort handavtryck på dörrar och dörrposter och torka snickerierna. Dammsug stoppade möbler, speciellt under sitt- och ryggkuddar. Damma av ev. persienner. Polera trämöbler och rengör skinnmöbler. I köket rengör du insidan av kylskåpet och ugnen, dammsuger och torkar av insidan av ofta använda lådor. Tvätta täcken, överkast och madrasskydd samt vända på din madrass. Damma ev. takfläkt och byt filter i din värme- eller luftpump. Ge ditt garage en rejäl omgång.

Den här checklistan är bra att använda två gånger per år: Kemtvätta duntäcken. Tvätta draperier. Dammsug bakom sovrumsmöbler, under sängar och i alla garderober. Rengör alla skåp och lådor inuti i köket. Rengör under och bredvid kylskåpet och damma kylelementet. Tvätta runt, under och bakom tvättmaskin och torktumlare samt rensa filter och torkluftsutblåset. Byt batterier i brandvarnaren. Storstäda garaget och stoppa undan alla julsaker och semesterprylar.

 • Tvätta gardiner och draperier, damma persienner
 • Tvätta duntäcken
 • Dammsug under sängar och bakom köksskåp
 • Dammsug inuti garderober
 • Damma kylskåpets kylelement, dammsug och städa utrymmet runt kylskåpet
 • Torka ur insidan av skåp och lådor
 • Dra ut tvättmaskin och tvätta väggar och golv runt tvättmaskin/torktumlare
 • Dammsug baksidan av torktumlaren, rensa ut torktumlarens filter och ventilation
 • Byt batterier i brandvarnare och kolmonoxid-detektorer
 • Rensa garaget, städa undan säsongsartiklar och släng skräp
 • Låt tvätta mattbeklädda trappor professionellt och skyddsbehandla dem

Städlista – årlig städning av huset

 • Rengör panna, eldstad och luftkonditionering
 • Rengör mattor eller ryor
 • Rengör stoppade möbler
 • Gå igenom leksaker och kläder – ge bort eller sälja allt som är urvuxet eller inte används

Schemalägg uppgifterna i ett städschema som du ska göra två eller fyra gånger per år i din kalender. Använd sommar- eller vintertidsskiftet som ett sätt att komma ihåg dina städuppgifter, till exempel kan du byta batterier i brandvarnaren samtidigt som du när du ställer om klockan eller rengör dina takfläktar första dagen på en ny säsong.