Städguide

Fog – Att rengöra kakelfog

Rengöra fog med ånga

Om du undersöker ditt kakel lite närmare, och betraktar fogen, kanske du börjar fundera på en sak: ”Eftersom fogen är så otroligt genomsläpplig, varför används det tillsammans med kakel som blir smutsig så lätt? ”

Du gör rätt i att ställa dig den frågan. Faktum är att fogens porösa delar sträcker sig långt under ytan ända ner till golvunderlaget. Det kan bäst beskrivas som en svamp som suger upp all smuts och rengöringsmedel det utsätts när du tvättar golvet. Att få fogen ren med konventionella kemiska preparat är både mödosamt och en svår uppgift, samtidigt som starkare kemikalier kan orsaka skada på fogen.

Fläckar syns också tydligare på en ljus fog, vilket är anledningen till att mörkare fog är vanligt. Men även med en mörk fog kan du lätt se smuts i områden som utsätt för mycket slitage – och när du städare är det alltid lätta att missa en liten fläck.

Faktum är att inget rengöringsmedel, förutom syra som förstör fogen, tar bort smutsen till 100 %. För att förhindra fläckar kan du överväga att använda en polish som hindrar smuts från att tränga in i fogarna men polishen måste appliceras med jämna mellanrum under hela golvets livslängd. Så du är tillbaka på ruta ett eftersom det rekommenderas att du rengör fogen grundligt innan du täcker den med polish igen.
Polish är inte så hårt så om du använder starka kemikalier bryts det lätt ner och förlorar sin skyddande yta. När ytan går förlorad är kan fogen inte räddas. Så det enda sättet att förlänga livslängden är att använda rätt kakel och rengöringsmetoder.

Att göra rent fogen utan rengöringsmedel; Med ånga


Rengöring med ånga kanske är en ny metod för dig och då är det bra att få förståelse för hur det och de aktuella rengöringsmedlen fungerar.

För det första finns det olika typer av ånga. Vid ett normalt tryck (i ett öppet kärl) kan vatten inte värmas över 100 °C. Även om du ökar värmen stiger inte vattentemperaturen – allt som händer är att mer ånga produceras.

Använder du istället ett tryckkärl, kan du värma upp vattnet till mycket högre temperatur innan det börjar koka vilket beror på den mängd energi som behövs för att bilda ånga i förhållande till det högre trycket. Vatten som hettas upp i ett tryckkärl, värms till ca 180°C.

Den typ av ånga som är producerade under högt tryck kallas torr ånga – en ånga som är väldigt annorlunda mot vad vi skulle kunna kalla ”vardagliga” ånga. Torr ånga har en mycket låg fukthalt (5%) och när de frigörs har torr ånga mer volym. Om du bara värmer en liter vatten under tryck kommer det producera mycket stora mängder torr ånga. Torr ånga har även mindre molekyler än vatten, varför den tränger ner djupare och ger en djupare rengöring. Ångan är mycket het på exponeringsstället vilket gör ytorna expanderar kraftigt och smutsen släpper lättare.

Rengöra kakelfogar med ånga

En av de vanligaste missuppfattningarna om rengöring med ånga är att ångan frigörs med ett högt tryck eftersom den produceras vid ett högt tryck. Så är det inte, men ångan frigörs under mycket kontrollerade former. Det är inte trycket som rengör utan det är det faktum att ångan tränger djupt in i fogen som får smutsen att släppa.

Kemiska rengöringsmedel kan inte tränga in så djupt i fogen eftersom det används tillsammans med vatten. De torra ångmolekyler kan tränga in i och mjuka upp smuts som samlats långt in i fogens porer och spola upp det till ytan utan att alls påverka fogens yta. När du använder ånga för att rengöra fogarna, har munstycket också ofta en liten borste. Borsten hjälper till att lösgöra det hårdaste övre lagret av smuts och flyttar resterna så att de inte tar sig in i fogen igen.

Notera att mindre ångmaskiner för hemmabruk producerar vattenånga vid ett mycket lägre tryck och lägre temperatur än en proffsmaskin. Det innebär att de inte kan rengöra fogen i samma utsträckning som en kommersiell maskin. Ångrengöringsmaskiner som är dimensionerade för 6 bars tryck eller mer är de mest effektiva när det gäller rengöring av fogar.

Kontakta en rekommenderad städfirma i Boden för prisvärda städtjänster!

Behöver din ugn en rengöring? 7 saker att kontrollera

Introduktion ugnsrengöring

Att ha en ren ugn är inte bara en estetisk fråga, det är också avgörande för att säkerställa att maten vi äter är hygienisk och smakar bra. Oavsett om du använder ugnen dagligen eller bara ibland, är det viktigt att regelbundet rengöra den för att undvika ackumulering av fett, matrester och andra oönskade föroreningar. I denna artikel kommer vi att diskutera sju viktiga saker att kontrollera för att avgöra om din ugn behöver en rengöring.

1. Luktar obehagligt när du använder ugnen

Om du märkt att det kommer en obehaglig lukt varje gång du använder din ugn kan det vara ett tecken på att den behöver en ordentlig rengöring. Denna lukt kan bero på matrester, fett eller andra ämnen som har bränts fast på ugnens yta och producerar en oönskad doft. Om du inte har rengjort din ugn på länge, kan det vara dags att göra det nu.

2. Svart eller bränd beläggning på ugnens väggar

En synlig svart eller bränd beläggning på ugnens väggar kan vara ett tydligt tecken på att det är dags att rengöra ugnen. Denna beläggning kan uppstå på grund av spill eller överskott av matrester som har bränts fast på ugnens ytor under matlagning. Det är viktigt att ta bort detta för att undvika att det brända materialet fortsätter att brännas och eventuellt skapar obehaglig rök och lukt när ugnen används.

3. Röken eller ångan vid användning

Om du märker att det kommer rök eller ånga från din ugn vid användning kan det vara en indikation på att den behöver rengöras. Rök eller ånga kan uppstå på grund av fett eller matrester som bränns eller överhettas och kan vara både obehagligt och farligt. För att undvika eventuella skador eller bränder är det bäst att rengöra ugnen noggrant om du upplever detta problem.

4. Minskad effektivitet vid matlagning

Om din ugn tar längre tid än vanligt att värma upp eller om du märker att maten tar längre tid att tillagas jämnt kan det vara en indikation om att ugnen behöver en rengöring. Fett och matrester som bygger upp sig på ugnens väggar och element kan påverka ugnens prestanda och förmåga att generera och behålla värme. Genom att rengöra ugnen grundligt kan du förbättra dess effektivitet och få ut det bästa av din matlagning.

5. Synliga droppar och fläckar i ugnen

Om du ser synliga droppar och fläckar i ugnen kan det vara ett tecken på att den behöver en rengöring. Dessa droppar och fläckar kan vara resultatet av spill eller överflödig mat som har stänkt eller runnit under matlagning. Att hålla ugnen ren och fri från dessa fläckar kommer inte bara att göra den mer attraktiv visuellt, det kommer också att minska risken för eventuell brand eller olycka.

6. Vanlig användning utan rengöring

Om du använder din ugn frekvent utan regelbunden rengöring kan det vara en bra idé att ge den en välbehövlig omgång av rengöring. Matrester, fett och föroreningar kan ackumuleras över tiden och det kan vara svårt att få bort dem om de har fått chansen att brännas fast eller sugas in i ugnens ytor. Genom att rengöra ugnen regelbundet kan du förlänga dess livslängd och behålla dess prestanda på topp.

7. Allergier eller astma blir värre när ugnen används

Om du eller någon i ditt hushåll lider av allergier eller astma och märker att symptomen förvärras när ugnen används kan det vara en indikation på att den behöver rengöras. Stoft, pollen, matrester och andra föroreningar kan fastna i ugnen och spridas i luften när den används. Genom att hålla ugnen ren kan du minska risken för allergiska reaktioner och förbättra inomhusluftkvaliteten för alla i ditt hem.

Avslutning

Att hålla din ugn ren och i gott skick är en viktig del av underhåll av ditt kök. Genom att regelbundet kontrollera om din ugn behöver en rengöring kan du undvika obehagliga lukt, brända beläggningar, försämrad effektivitet och andra problem som kan uppstå när ugnen inte är ordentligt underhållen. Så ta hand om din ugn och den kommer att ta hand om dig genom att leverera god och hälsosam matlagning under lång tid.

Hur anlitar man rätt städföretag och städtjänst för sin arbetsplats?

När du anlitar ett kommersiellt städföretag finns det flera saker att tänka på. Att ta sig tid att göra grundläggande faktaletande efter rätt städföretag, först och främst. Att samla referenser om ett städföretag är ett bra första steg och en självklar informationskälla. Referenser kan ge dig en övergripande positiv eller negativ syn på städföretaget innan du kontaktar dem. Andra grundläggande saker att leta efter i ett företag inkluderar de typer av städtjänster de tillhandahåller och hur deras allmänna schema ser ut. Detta kan hjälpa till att begränsa valet för vilket städföretag som tillhandahåller de tjänster du letar efter.

städare från bäst städföretag i boden

Tänk på detta innan du anlitar ett städföretag för kontoret

Kommersiella städföretag tillhandahåller många städtjänster, från allmänna till specialiserade. Ta hänsyn till vilken nivå av professionell rengöring du behöver för ditt företag, om en lättare underhållsrengöring skulle fungera eller en branschspecifik rengöring är nödvändig. Vissa företag i vissa branscher som exempelvis vårdbranschen behöver mycket mer specialiserade tjänster än platser som vanliga kontor. Om ditt företag är ett av dessa, se till att det företag du anställer har förmågan att städa åt ditt företag enligt de standarder som din bransch kräver. Om du redan har en städpersonal för dagligt underhåll kan du behöva särskilda städtjänster som din personal inte är utbildad för eller certifierad i. Tänk också på vilket städschema som bäst passar ditt företags behov. Professionella städtjänster i Boden kan schemaläggas dagligen, varje vecka, två gånger i veckan, varje månad eller förstås bara en gång.

Städning akut

En städning av det mer akuta slaget är en extra tjänst som kan tillhandahållas. Denna typ av städtjänst kan innefatta rengöring efter skador orsakade av översvämning, brand eller rök. När man undersöker att hyra in ett företag för daglig rengöring av underhåll är det en bra affärsinvestering att hitta ett professionellt städföretag. Ett plus om de också har möjlighet att tillhandahålla städtjänster efter nödsituationer.

Vilken städutbildning har städpersonalen?

Att titta på vilken typ av yrkesutbildning eller certifiering ett företag har innan du anställer dem är ett annat viktigt steg. Det finns flera vanliga certifieringar som städföretag kan inneha. Några av dessa inkluderar blodburen patogencertifiering, mögelinspektion och saneringstjänster, certifiering av grönt rengöringsföretag och certifiering av kemiska faror. Att se till att städfirman du anställer har rätt utbildning och certifieringar kommer att säkerställa städtjänster i enlighet med ett regelverk och branschstandarden för ditt företag.

Erbjuder städfirman konstnadsfritt offertförslag?

Vissa företag kan erbjuda kostnadsfria uppskattningar för potentiella kunder. Ibland kan de även komma ut på plats för en uppskattning. De kommer då ut och utvärderar ditt städobjekt, dina dagliga behov, dina månatliga behov och dina nuvarande utgifter. Att utnyttja ett sådant erbjudande är ett kostnadseffektivt sätt att undersöka ett företag. Gratis uppskattningar kan vara en utmärkt källa till information om ett företag för både vanliga underhållstjänster och specialtjänster.

Det finns några saker att tänka på innan du anställer ett kommersiellt städföretag. Att ta dig tid att undersöka olika företag och se till att företaget har rätt utbildning och certifieringar hjälper dig att hitta rätt företag som passar ditt företags städbehov.

Städtjänster – Nyttan med rengöringstjänster från en städfirma

Städtjänster såsom kontorsstädning och hemstäd är nödvändiga i många regioner. Både bostäder och kommersiella områden blir smutsiga och ägare är villiga att betala städare för att utföra städningen. Det är för att många har så mycket arbete att göra att de inte har tid att ta tag i städet som behövs. De goda nyheterna är att det finns många bra städföretag i Boden som erbjuder städare som du kan välja mellan. Att välja ett städföretag som är välrustat för att göra sina kunder nöjda är ett bra beslut eftersom städbolaget kommer leverera städtjänster av hög kvalitet.

Hemstädtjänster

Dessa arbetar uteslutande med att erbjuda städtjänster till bostäder. Det innebär vanligtvis vanlig städning samt annan typ av rengöring som kan vara behövligt i ett hem. Dessa städerskor kan skickas till kundens hem, lite beroende på vilket avtal man kommer överens om. De kan komma för att städa varje dag eller varje vecka. Typen av städning specificeras också av kunden. Det kan vara generell hemstädning eller specialiserad städning som inkluderar saker som mattrengöring eller tvättjänster.

Kommersiella städare

Den kommersiella marknaden skiljer sig ganska mycket från hemstädmarknaden. Kommersiella städare fokuserar mer på vaktmästartjänster som den dominerande städtypen. Vaktmästartjänster inkluderar vanligtvis fler aktiviteter än de som ingår i vanliga städtjänster. Vaktmästarstädning erbjuds vanligtvis på en daglig basis men i de fall kunden önskar något annat så brukar städföretagen vara flexibla för att erbjuda det kunden behöver. Kommersiella städare är ofta vana vid att hantera städning på en arbetsplats eftersom det krävs en viss typ av finess för att lösa den uppgiften.

Att tänka på när du vill anlita ett städföretags städtjänster

När du väljer städare som skall uppfylla dina behov så behöver du veta att du anlitar en städfirma som har rätt förutsättningar och organisation för att handskas med de utmanande uppgifter som ligger framför dem. De som startar städföretag har en drivkraft för att påverka renligheten i sitt område. Detta innebär att de anställer städare som delar exakt samma vision som dem själva. Att ha ett välutbildat städteam leder till att de genererar en god inkomst som kan hjälpa företaget växa.

Många väletablerade och välrespekterade städföretag började som mindre företag och har expanderat under åren genom att erbjuda bra städtjänster. Att leverera hög kvalitet blir en språngbräda som hjälper ett företag växa och bli mer lönsamt allt eftersom dess kundbas växer. Att ha sinne för företagande hjälper också verksamheten växa. Bra företagande kräver att man har kunskap inom de administrativa behoven för företaget. Detta kombinerat med tidseffektivitet och goda relationer till sin personal leder företaget framåt.

Att välja att investera i de mest eftertraktade städtjänsterna hjälper ett företag att växa. Det innefattar att välja rätt team som är kvalificerat och kan leverera de mest eftertraktade tjänsterna på ett tidseffektivt sätt. Med ett städföretag så kan ägaren välja att driva ett självständigt företag eller ett franchisebolag. Ett franchisebolag kan hjälpa en verksamhet att komma igång fort och att snabbt bli lönsamt, men när bolaget väl är etablerat och lönsamt så kommer detta alternativ ha nackdelar för ägaren. Ett självständigt företag kan vara mycket tungt att få igång i början av dess existens. Det kan ta lång tid för det att växa. Men när det väl är lönsamt så kommer ägaren kunna njuta av alla fördelar som det innebär.

Hemstäd- Vad du ska förvänta dig av en sådan städtjänst

När du betalar för hemstäd, finns det vissa saker du bör förvänta dig, och andra saker som är utöver vad du bör förvänta dig. Normalt ingår tjänster som att damma, dammsuga, våttorka och tömma soptunnor i en hemstädning.

Städtjänster som oftast inte ingår i hemstäd

anlita en städfirma som tar hand om hemstäd på ett korrekt sätt

Andra tjänster anses i allmänhet som extratjänster som vissa städfirmor helt enkelt inte erbjuder, och om de erbjuds, anses de vara extra. Städtjänster såsom att diska, tvätta, bädda sängar eller tvätta fönster är saker som konsumenten bör räkna med att betala en extra avgift för. Om det är städtjänster som städfirman kan tillhandahålla med.

Innan du anlitar en städfirma i Boden, ta reda på om dem kan utföra de tjänster du vill ha och behöver få gjort, och hur mycket det kommer att kosta. Ett effektivt sätt att effektivisera processen är att använda en hemsida där du enkelt kan se recensioner av ett städföretag som sysslar med hemstäd.

Jämför städfirmor på nätet

Genom att använda dig av sida som denna, kan du hitta de högst rankade städfirmorna i ditt område och få en god uppfattning av de tjänster som de utför. Detta kommer så småningom att hjälpa när du börjar intervjun eftersom du kan eliminera de företag som har dåliga kundrecensioner och fokusera din uppmärksamhet på de städfirmor som kommer med ett högt konsumentbetyg.

Innan städfirman anländer, bör du försöka få undan så mycket prylar som möjligt. Det gör städningen lättare och det gör att dem kommer att hitta dina saker snabbare, och de slipper gissa vart man ska lägga alla saker. Det är också starkt rekommenderat att du lägger undan saker som telefonräkningar, kontoutdrag och andra personliga dokument.

Lägg undan värdesaker innan en städning

Eftersom städare kommer att gå igenom hemmet och i ditt rum, kan det vara lätt att glömma att även om de flesta städare är ärliga, finns det några som kan dra nytta av möjligheten att få tillgång till den personliga information du har liggandes. Det är också en bra idé att lägga undan värdesaker som smycken och pengar och lägga dem på platser där du vet att städarna inte kommer att vara.

Slutligen är det en bra idé att se till att städfirman har eventuella larmkoder så att du inte har ett larm som plötsligt går igång. De flesta larmsystem har olika användarkoder som du kan skapa som är unika för användaren och en del låter bara begränsad åtkomst till exempel vissa dagar och tider som kommer att samordna med tiden för servicen. Om städaren inte har en kod och larmet går av, och övervakningstjänsten behöver rycka ut, kommer det i allmänhet att innebära en avgift.

Om allt går väl och städfirman uppfyller förväntningar, var noga med att skriva din egen recension av servicen på en och samma hemsida för att hjälpa andra potentiella kunder att dra nytta av dina erfarenheter.

Så städar du garaget i 6 enkla steg

Tanken med ett garage är att det ska förvara din bil. Men till detta ändamål kan det aldrig fungera om du har förvandlat det till en soptipp eller en lekplats för insekter. Om detta beskriver ditt garage så kommer din bil aldrig vara i säkerhet där. Att då och då försöka flytta runt saker för att skapa en väg in för din bil är inte tillräckligt. En del av det som står där kan ha skarpa kanter och kan repa din bil, eller göra hål på ett däck. För att undvika detta så måste du ta dig tid att effektivt rengöra och organisera ditt garage. Dessa följande 6 steg kommer att hjälpa dig att göra det på ett lätt sätt.

6 steg till ett städat garage

Steg 1: Ta ut allt från garaget och lägg det på uppfarten. Kategorisera sakerna medan du lyfter ut dem. Lägg saker såsom verktyg, dekorationer, redskap för gräsmattan etc. på ett ställe, och om det är något som du inte längre behöver så kan du sälja det, lägga det till återvinningen eller ge bort det.

Steg 2: Förbered material att använda för att hålla garaget städat. Saker som bör ingå i det materialet är förvaringslådor, hyllor, skåp, krokar, verktygslådor etc. Om du vill hänga något se till att krokarna är riktigt och väl förankrade i tak och väggar. Lämna inte något halvdant då det kan undergräva hela ditt arbete i slutändan.

Steg 3: När du har tagit ut allt, sopa golvet i ditt garage och moppa det sedan. Detta möjliggör för tillräckligt med utrymme för dig att arbete samt för andra aktiviteter som man inte vill utföra på ett smutsigt golv.

Steg 4: Om färgen på väggarna börjar se gammal ut bör du måla om dem. Det kommer att göra att garaget ser ljusare och större ut. Att måla om väggarna kan också hjälpa dig att undvika att utföra aktiviteter däri som kan snabbt smutsa ner garaget igen. Du kan också använda färgad betong på golvet eller grå garagegolvsfärg och sedan försegla det med ett genomskinligt ytlager. Detta hjälper att skydda golvet från spill och gör det dessutom enklare att rengöra. Efter du målat låt allting torka i minst 24 timmar.

Steg 5: Nu är det dags att sätta tillbaka allting i garaget igen efter färgen har torkat. Lägg saker som du ofta använder lättillgängligt. Alla verktyg och redskap till bilen bör organiseras och förvaras för sig, helst i ett skåp. Sätt etiketter på allt förvaringsmaterial om vad de innehåller, såsom på tunnor, lådor och skåp. Vassa föremål bör förvaras säkert genom att hålla dem ur vägen men lättillgängliga. Bensin, fotogen och andra liknande vätskor bör förvaras riktigt tillslutna och i ett skåp. Undvik att hantera explosiva och brandfarliga produkter i garaget då du alltid istället kan gå utomhus, speciellt då du vill blanda till något eller göra dig av med några substanser genom att använda dem.

Steg 6: Efter du har använt något, så lägg tillbaka det direkt där det ska vara. Detta kommer att hjälpa dig att hålla garaget städat.

Städlista för hemmet – Rum för rum

För somliga är städning en andra natur, och du har inga problem med att hålla ditt hem rent och välordnat. Vi andra gör vi det bästa vi kan för att hålla ordning, men skulle verkligen gynnas av ett besök från en städfirma. Eftersom det förmodligen inte händer, är det näst bästa jag kan ge dig en checklista för städningen. Beväpnad med en städlista om när och hur ofta vissa saker ska utföras, kommer du att bli mindre stressad och du kan städa snabbt och enkelt.

Spara tid när du städar – MED en städlista

Låt oss börja med checklistan för den dagliga städningen. Målet är att inte överväldiga dig, men uppgifterna blir lättare att ta sig an om de görs regelbundet och i små doser – i stället för att du väntar på att det urartar.

Börja i köket – rensa diskbänken, diska eller fyll diskmaskinen, torka av spisen och sopa golvet. Besegra sedan röran av papper, hämta och sortera post, lägg läxböcker och dagstidningar på deras rätta plats, lägg skräppost och gamla papper i återvinningen. I badrummet hänger du upp handdukar, lägger smutsiga kläder i tvättkorgen och gör rent bänkarna (en låda för varje person är ett bra sätt att göra detta enkelt). Häng kläder så snart tvättmaskinen stannat, vik och lägg undan tvätten. Det lilla kommer att göra att du behöver stryka mindre senare! Lägg alla leksaker i lådor och bädda sängarna.

Att städa varje vecka

Här är de saker du behöver göra varje vecka. Damma alla hyllor, möbler och prydnader. Dammsug och våttorka huset. I badrummet rengör du duschen och/eller badkaret, toalett, handfat och kranar. Spraya och rengör speglar och saker som har en ytbehandling av metall i ditt hem. I köket torkar du av dörrar och luckor på skåp och maskiner, gör rent bänkskivan och apparater som står framme. Rengör insidan av mikrovågsugnen och skura rent spisens ovansida. Öppna kylskåpet och bli släng gamla matrester. Byt och tvätta lakan. Rengör TV- och datorskärmar.

Rengör varje månad

Varje månad bör du damma/tvätta smutsiga väggar, ta bort handavtryck på dörrar och dörrposter och torka snickerierna. Dammsug stoppade möbler, speciellt under sitt- och ryggkuddar. Damma av ev. persienner. Polera trämöbler och rengör skinnmöbler. I köket rengör du insidan av kylskåpet och ugnen, dammsuger och torkar av insidan av ofta använda lådor. Tvätta täcken, överkast och madrasskydd samt vända på din madrass. Damma ev. takfläkt och byt filter i din värme- eller luftpump. Ge ditt garage en rejäl omgång.

Den här checklistan är bra att använda två gånger per år: Kemtvätta duntäcken. Tvätta draperier. Dammsug bakom sovrumsmöbler, under sängar och i alla garderober. Rengör alla skåp och lådor inuti i köket. Rengör under och bredvid kylskåpet och damma kylelementet. Tvätta runt, under och bakom tvättmaskin och torktumlare samt rensa filter och torkluftsutblåset. Byt batterier i brandvarnaren. Storstäda garaget och stoppa undan alla julsaker och semesterprylar.

 • Tvätta gardiner och draperier, damma persienner
 • Tvätta duntäcken
 • Dammsug under sängar och bakom köksskåp
 • Dammsug inuti garderober
 • Damma kylskåpets kylelement, dammsug och städa utrymmet runt kylskåpet
 • Torka ur insidan av skåp och lådor
 • Dra ut tvättmaskin och tvätta väggar och golv runt tvättmaskin/torktumlare
 • Dammsug baksidan av torktumlaren, rensa ut torktumlarens filter och ventilation
 • Byt batterier i brandvarnare och kolmonoxid-detektorer
 • Rensa garaget, städa undan säsongsartiklar och släng skräp
 • Låt tvätta mattbeklädda trappor professionellt och skyddsbehandla dem

Städlista – årlig städning av huset

 • Rengör panna, eldstad och luftkonditionering
 • Rengör mattor eller ryor
 • Rengör stoppade möbler
 • Gå igenom leksaker och kläder – ge bort eller sälja allt som är urvuxet eller inte används

Schemalägg uppgifterna i ett städschema som du ska göra två eller fyra gånger per år i din kalender. Använd sommar- eller vintertidsskiftet som ett sätt att komma ihåg dina städuppgifter, till exempel kan du byta batterier i brandvarnaren samtidigt som du när du ställer om klockan eller rengör dina takfläktar första dagen på en ny säsong.